26
Feb
2017
2

Att se världen genom någon annans ögon

Var och en ser och uppfattar vi världen på vårt eget vis, därför kan en situation ses och upplevas på helt olika sätt av olika individer. Detta perspektiv på världen påverkas bland annat av våra erfarenheter, vår tro, och samhällets normer. Vi vet inte alltid vad det är som konstruerar den lins genom vilken vi ser och upplever världen, eftersom vi i många fall har använt vår lins sen vi växte upp; den byggdes med oss i vår uppväxt, slipas med oss när vi går genom livet.

Jag älskar att förstå hur andra människor ser och upplever världen, för det låter mig i många fall bredda min förståelse, men främst finner jag glädje i att kunna uppmuntra och leva runt en person på ett sätt som är nära deras förståelse. Låt mig ge dig ett exempel: Jag hade en vän på besök och vi bestämde oss för att rita medan vi diskuterade livet. Min vän sträckte sig efter en penna, men jag stoppade henne och gav henne en annan, eftersom jag visste att hon hade mer glädje av en med smalare spets. Det här är en enkel, nästan fånig, situation där förståelse för hur en annan person fungerar gett glädje till båda parter.

Min lins ser världen på ett livfullt, kärleksfullt, vackert sätt, fri från många av samhällets normer och med fokus på det positiva. Den här linsen har följt med mig hela livet, jag har växt upp med den. Under åren har jag utvecklat en slags blindhet för det vackra, kärleksfulla omkring mig, inte på ett sätt som hindrar mig från att se det, jag vet mycket väl att jag ser världen på ett sådant vis, men på samma sätt som man slutar lägga märke till en klockas tickande, en slags ouppmärksamhet som uppstår när man blir van.

Sen några veckor tillbaka har jag börjat diskutera såna här saker med en av mina kämppisar, och det har varit otroligt givande. Han har en bild av världen lik min egen, men från ett helt annat perspektiv. Att diskutera såna här saker med honom har inte bara varit trevligt och intressant, men det har gett mig möjligheten att se världen genom hans ögon och genom det har jag kunnat skärpa min egen lins för att åter se de detaljer jag blivit blind för. Det är inte längre så att jag vet vad jag ser, jag ser vad jag ser och jag har fått en djupare förståelse för varför.

 

Har du blivit blind för något i ditt sätt att se världen, eller har du nyligen ökat ditt skärpedjup?
Har du nånsin sett världen genom någon annans ögon?

Leave a Reply

FILEÉA

FILEÉA